MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal in Houten met een gewone auto?

Door redactie 8 juni 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: als je geen ander plekje kunt vinden, mag je een niet-elektrische auto dan bij een oplaadpaal parkeren?

Houten telt inmiddels zo’n 30 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s en dat zullen er in ieder geval niet snel minder worden. De gemeente heeft namelijk eerder al bepaald dat er tussen 2018 en 2020 in totaal 75 openbare oplaadpunten kunnen bijkomen als deze worden aangevraagd, al zullen deze niet in een blauwe zone komen in verband met de parkeerdruk.

Soms lijkt het echter wel of er bij deze palen nooit een auto staat, terwijl jij je met een ‘gewone’ auto suf zoekt naar een plekje. Is het dan verboden om op zo’n plek te parkeren met een niet-elektrische auto?

Verboden

Het simpele antwoord is ja. Bij alle openbare laadpunten in Houten is het zogenoemde verkeersbord E08 geplaatst met het onderbord ‘opladen elektrische auto’, compleet voorzien van pijltjes die de bewuste plekken aanwijzen. Dit betekent dat dat die plekken dus enkel bedoeld zijn voor elektrische auto’s.

Als je je niet aan deze regels houdt, dan gebruik je de parkeerplaats onrechtmatig en kun je een boete krijgen. Dat bedrag kan oplopen tot 158 euro.  Neem je de regels trouwens letterlijk, dan mag je met een elektrische auto overigens alleen bij een laadpaal staan als je auto daadwerkelijk aan het laden is.

Mocht je wel een elektrische auto hebben, maar geen oplaadpunt in de buurt van je woning, dan kun je niet zomaar een verlengsnoertje uitrollen. Volgens dezelfde beleidsregels is het namelijk niet toegestaan om een elektrisch voertuig op te laden met een snoer dat over het trottoir of andere delen van de openbare weg loopt. Het voertuig dient tijdens het opladen namelijk op eigen terrein te staan.

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Houten? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!

Foutje gespot?

Lees mee en reageer!

Reactie