Het leven is duur, maar hoeveel procent is een Nieuwegeiner nou kwijt aan huur?

Door redactie 22 juni 2018

Boodschappen, etentjes, je telefoonrekening en – jawel – de huur: het leven is duur. Iedere maand weer verdwijnt er geld van de rekening. Hoeveel procent van hun inkomen zijn Nieuwegeiners gemiddeld kwijt aan woonkosten? 

Voordat we in het huishoudboekje van de Nieuwegeiners duiken, eerst even de landelijke cijfers. Mensen die een particuliere woning huren, tikken iedere maand gemiddeld 812 euro aan woonkosten af. Dat is de maandhuur plus de energie- en waterrekening en de gemeentelijke heffingen. Gemiddeld is dit ruim een derde van het maandinkomen van de Nederlanders.

En Nieuwegein dan?

Hoe zit het in de Nieuwegein? Het zal je misschien verbazend dat Nieuwegeiners gemiddeld net geen derde van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Gemiddeld bedragen de woonlasten in onze stad 807 euro per maand. Even ter vergelijking: in het Zeelandse Goeree-Overflakkee  gaat gemiddeld vijftig procent van het maandinkomen op aan huur.

#hoedan?

Hoe het komt dat Utrechters relatief veel geld overhouden nadat ze hun woonlasten hebben betaald? Een van de onderzoekers van de Lokale Monitor Wonen vertelt dat in steden als Nieuwegein, Utrecht en Amsterdam ‘de particuliere huurprijzen slechts iets hoger dan het Nederlands gemiddelde liggen, terwijl het besteedbaar huishoudinkomen in deze steden veel hoger ligt dan gemiddeld’.

Foutje gespot?

Lees mee en reageer!

Reactie